Milí uživatelé TC Liberec,

se sladkostmi jsme se trochu rozjeli v minulém měsíci, kdy se konalo masopustní posezení s domácími kobližkami. Ale v aktuálním Sladkém speciálu jsme sladkému propadli až po uši – Vítání jara s trdelníky, Lívancování a k tomu ještě Čokoládový den a Sladký hádankový den. No řekněte, jestli jsou nyní Vaše chuťové buňky v klidu?

Speciál na březen přináší řadu zajímavostí z dějin cukrářství u nás i ve světě, sladké recepty i inspirace. V programu pokračujeme v cyklu přednášek. Tentokrát s poradnou Mojra. A kromě již zmíněného sladkého hodování věříme, že oceníte například aktivitu Jarní klíčení. Každý čtvrtek dopoledne si můžete přijít nechat naklíčit Vámi vybrané klíčky. Odnesete si v případě zájmu ty, které nechal naklíčit někdo v týdnu před Vámi. Během týdne se o všechny klíčky budeme v TC poctivě starat. A nebojte, vzrostlé klíčky budou pro Vás k dispozici už i na první březnový čtvrtek.

Rádi zveme také na herní odpoledne, kdy si můžete do TyfloCentra přijít zahrát společenské hry, a něco sladkého rozhodně chybět nebude J. A jelikož energii načerpanou sladkostmi bude zapotřebí i trochu vydat, těšíme se s Vámi na Jarní výšlapy.

Opět samozřejmě soutěžíme, a to hned dvakrát Víte, kdo byli nebo jsou „caletníci“? A máte svůj oblíbený sladký recept? Uspějete-li v některé ze soutěží, čeká Vás výhra na sladkou notu. Velké dózy Mixit křupinek pro snídaně či mlsání během celého dne. Nebo sada tří sladkých vůní, z nichž některé zaujaly i na lednovém Aroma Dni – tangerinka, jablko se skořicí a anýz.

Sladký březen a krásné předjaří z TyfloCentra.

Z obsahu vybíráme:

Liberecké „lipo“ v minulosti a dnes

Kdo by neznal oblíbené bonbóny „lipo“, tedy ovocné komprimáty, které se v Liberci dlouhé roky vyrábějí – nyní v podniku Mocca. Jejich historie se však začala psát již v roce 1902, kdy si Julius Pollak pronajal v Janově Dole č. p. 76 větší místnost a začal primitivním způsobem výrobu kypřících prášků do pečiva. V roce 1912, podnícen úspěchy, se Julius Pollak spojil s obchodníkem Eduardem Haasem z Lince a založili firmu Zaječí závody Haas a Pollak. Společně začali s výrobou šuměnek a lisovaných cukrů.

V roce 1923 odstoupil společník Julius Pollak a od tohoto data nesl závod název Zaječí podniky, továrna poživatin, majitel Eduard Haas. Závod rychle rostl, takže došlo postupně k dalšímu rozšíření výroby, hlavně o tzv. komprimáty, které Eduard Haas od roku 1927 vyráběl pod novou, dodnes mezinárodně známou, značkou PEZ.

V roce 1928 koupila firma výrobní objekt bývalé továrny na řemeny A. E. Friedlandera v Liberci, na Ruprechtické ulici č. 32, kde byla zahájena strojní výroba a vybudovala se technická i obchodní organizace pod firmou Továrna poživatin, Eduard Haas, Liberec. Nejrozsáhlejší začala být v té době výroba furé a dropsů, dále se vyráběly karamely, fondant, želé, v malém množství komprimáty, dražé, šuměnky, prášky do pečiva, vanilinový cukr, kávové náhražky a zavařovací přípravky.

S růstem výroby byly přistavovány a rozšiřovány budovy a po zavedení výroby kandytů provedena přístavba dosavadních továrních objektů, především pak nová, moderní kotelna. Závod zaměstnával asi 200 zaměstnanců.

V roce 1948 bylo provedeno znárodnění firmy Haas a byl ustaven nový národní podnik Poživatina se sídlem v Liberci, který měl 12 závodů. Od roku 1964 zůstal pouze závod v Liberci pod názvem LIPO (zkratka z Liberecké Poživatiny), který se stal časem součástí oborového podniku Čokoládovny, o.p. Praha.

V nadcházejících letech došlo k rozdělení společnosti Čokoládovny a.s. mezi oba hlavní akcionáře. Divize čokolády a cukrovinek, kam patří i závod LIPO, se stala součástí koncernu Nestlé. V roce 2000 společnost Nestlé Česko závod LIPO Liberec prodala nově vzniklé akciové společnosti. Společnost nadále vyráběla nečokoládové cukrovinky. Ke konci roku 2005 byl areál odprodán společnosti Mocca, spol. s r.o., která vznikla v roce 1993 a dosud její činnost spočívala především v pražení a balení kávy.

V roce 2006 a 2009 byla obnovena výroba komprimátů a dražé výrobků. V průběhu prvních dvou měsíců roku 2006 po instalaci linek na výrobu komprimátů a dražé výrobků společnost zahájila výrobu nečokoládových cukrovinek a navázala na 100 letou tradici výroby cukrovinek v kraji.

V roce 2009 začala Mocca první výrobu čokoládového dražé a o rok později zakoupila technologii na výrobu sušenek a oplatek. Na jaře roku 2014 investovala společnost do nové výrobní linky na lékořici a extrudované želé. Mocca nadále působí jako ryze česká rodinná firma, s jejímž sladkým sortimentem se potkáte téměř všude.