V listopadu se opět vařilo a v neuvěřitelném čase bylo na světě výtečné menu. Jak uvedl náš lektor a šéfkuchař v jednom, zapojil se opravdu každý. A tak nám šla práce skutečně od ruky. Recepty si níže můžete připomenout, a třeba je i vyzkoušet doma.

Nastavovaná kaše s kroupami

Suroviny:

  • cca 1kg brambor
  • 0,25 kg suchých krup
  • 1–2 kelímky 10 % nebo 12 % smetany
  • 3 stroužky (nebo dle chuti) česneku
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a necháme uvařit do měkka v osolené vodě. Kroupy zalijeme horkou vodou bez soli a necháme také vařit do měkka. Po změknutí obou surovin rozmačkáme brambory mačkadlem, přidáme kroupy, prolisovaný česnek, sůl a pepř dle chuti. Do hmoty zapracujeme 1 kelímek smetany. Pokud by byla kaše stále hustá, přidáme i druhý.

Játra na víně s vídeňskou cibulkou

Suroviny:

  • 2 ks červené cibule
  • 1 ks bílé cibule
  • 1 kg drůbežích jater
  • cca 3,5 dcl červeného vína – dle vyvaření
  • hladká mouka
  • 2 lžíce cukru krystal
  • špetka rozmarýnu
  • slunečnicový olej

Postup:

Dvě červené cibule nakrájíme najemno a necháme zpěnit na oleji, přidáme 2 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat, dále přidáme rozmarýn a pozvolna smažíme. Mezitím podléváme červeným vínem a mícháme. Během smažení si nakrájíme na asi 2 cm široké kousky játra, lehce je zaprášíme hladkou moukou, osolíme je, opepříme, a následně osmahneme na oleji. Po osmažení je přidáváme k základu omáčky, který průběžně mícháme a podléváme vínem. Stáhneme plamen a játra necháme na plotně do změknutí. Nakrájíme si bílou cibuli na kolečka, ta obalíme v hladké mouce a na oleji je usmažíme. Je nutné poctivě míchat, kvůli mouce se cibule rychle přichytává. Osmaženou cibulkou zdobíme pokrm.

Podzimní salát

Suroviny:

  • 2 tvrdší hrušky
  • 2 jablka
  • 1 citrón
  • 250 gramů oloupaných vlašských ořechů
  • 250 gramů šunky
  • 2 ks zakysané smetany (celkem 400 g)
  • 1 sklenička strouhaného křenu (balení 100 g)
  • sůl či cukr podle chuti

Postup:

Hrušky i jablka nakrájíme na kostičky a hned po nakrájení zakápneme šťávou z citrónu. Přidáme nadrobno nakrájené ořechy a na kostičky pokrájenou šunku. Vše promícháme v misce. Připravíme si zálivku ze 2 kelímků zakysané smetany, do které vmícháme křen, osolíme a pečlivě promícháme. Poté zálivku přidáme k salátu, promícháme a podle chuti případně dosolíme či osladíme. Salát podáváme k játrům s kaší, krásně se prolnou chutě.