V listopadu se opět vařilo a v neuvěřitelném čase bylo na světě výtečné menu. Jak uvedl náš lektor a šéfkuchař v jednom, zapojil se opravdu každý. A tak nám šla práce skutečně od ruky. Recepty si níže můžete připomenout, a třeba je i vyzkoušet doma.
Nastavovaná kaše s kroupami
Suroviny:
- cca 1kg brambor
- 0,25 kg suchých krup
- 1–2 kelímky 10 % nebo 12 % smetany
- 3 stroužky (nebo dle chuti) česneku
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a necháme uvařit do měkka v osolené vodě. Kroupy zalijeme horkou vodou bez soli a necháme také vařit do měkka. Po změknutí obou surovin rozmačkáme brambory mačkadlem, přidáme kroupy, prolisovaný česnek, sůl a pepř dle chuti. Do hmoty zapracujeme 1 kelímek smetany. Pokud by byla kaše stále hustá, přidáme i druhý.
Játra na víně s vídeňskou cibulkou
Suroviny:
- 2 ks červené cibule
- 1 ks bílé cibule
- 1 kg drůbežích jater
- cca 3,5 dcl červeného vína – dle vyvaření
- hladká mouka
- 2 lžíce cukru krystal
- špetka rozmarýnu
- slunečnicový olej
Postup:
Dvě červené cibule nakrájíme najemno a necháme zpěnit na oleji, přidáme 2 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat, dále přidáme rozmarýn a pozvolna smažíme. Mezitím podléváme červeným vínem a mícháme. Během smažení si nakrájíme na asi 2 cm široké kousky játra, lehce je zaprášíme hladkou moukou, osolíme je, opepříme, a následně osmahneme na oleji. Po osmažení je přidáváme k základu omáčky, který průběžně mícháme a podléváme vínem. Stáhneme plamen a játra necháme na plotně do změknutí. Nakrájíme si bílou cibuli na kolečka, ta obalíme v hladké mouce a na oleji je usmažíme. Je nutné poctivě míchat, kvůli mouce se cibule rychle přichytává. Osmaženou cibulkou zdobíme pokrm.
Podzimní salát
Suroviny:
- 2 tvrdší hrušky
- 2 jablka
- 1 citrón
- 250 gramů oloupaných vlašských ořechů
- 250 gramů šunky
- 2 ks zakysané smetany (celkem 400 g)
- 1 sklenička strouhaného křenu (balení 100 g)
- sůl či cukr podle chuti
Postup:
Hrušky i jablka nakrájíme na kostičky a hned po nakrájení zakápneme šťávou z citrónu. Přidáme nadrobno nakrájené ořechy a na kostičky pokrájenou šunku. Vše promícháme v misce. Připravíme si zálivku ze 2 kelímků zakysané smetany, do které vmícháme křen, osolíme a pečlivě promícháme. Poté zálivku přidáme k salátu, promícháme a podle chuti případně dosolíme či osladíme. Salát podáváme k játrům s kaší, krásně se prolnou chutě.