Prosincové menu bylo vskutku vydatné. Společnými silami vznikly opět lahůdky tentokrát z domácí kuchyně. Chcete-li pokrmy sami vyzkoušet, nebo se jen inspirovat, nahlédněte do receptů.
Zelňačka
Suroviny:
- 50 gramů sádla
- 2 velké cibule
- 2 paličky česneku
- 1 sáček sušených švestek
- 100 gramů slaniny na kostičky
- 4 kusy krůtí klobásky
- 1 sáček sladké papriky mleté (30 gramů)
- 1 konzerva rajčatového protlaku (70 gramů)
- 2 sáčky bílého kyselého zelí (2 x 500 gramů)
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 vepřové uzené koleno
- 2 velké hrsti sušených hub
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 kostka zeleninového bujónu
Postup:
Ve velkém hrnci se silným dnem zprudka rozpálíme 50 gramů sádla, do něho vsypeme cibule nakrájené najemno a česnek nakrájený na tenké plátky. Zasmažíme, přidáme 100 gramů slaniny nakrájené na kostičky a klobásky pokrájené na půlkolečka. Chvíli společně smažíme. Připravíme si 2 sáčky kyselého zelí. Zelí vyždímáme a překrájíme na menší proužky. Nemusíme ždímat plně, trocha kyselosti není na závadu. Do polévky přidáme nakrájené zelí, celý sáček koření sladké papriky, ½ lžičky pálivé papriky, 1 malý rajčatový protlak, promícháme a zalijeme jedním litrem vody. Provaříme. Poté do polévky ponoříme jedno okrájené uzené vepřové koleno a vaříme společně doměkka pod poklicí. Jakmile změkne maso, vyndáme jej, pokrájíme na kostičky a vrátíme do polévky. Přidáme asi 0,75 litru vody, sušené švestky nakrájené najemno, 2 pořádné hrsti sušených hub, ještě asi ½ pálivé papriky, citrónovou šťávu a kostku zeleninového bujónu. Krátce provaříme a můžeme podávat.
Svíčková s králíkem
Suroviny:
- 5 kusů petržele
- 1 kg mrkve
- 1 velký celer (cca 1 kg)
- 100 gramů másla
- 200 gramů slaniny
- 1–2 lžičky soli
- 4 lžíce cukru
- 4–5 lžic plnotučné hořčice
- šťáva z 1 citrónu
- 1 litr hotového silného vývaru vařeného s „divokým kořením“ (např. hotová směs od Vitany)
- 3 lžíce oleje
- kořenící směs Divoké koření
- 2 balíčky králičího hřbetu bez kosti (cca 2 x 500 gramů)
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1 smetana ke šlehání
Postup:
Nejprve si připravíme základ omáčky – zeleninu. Celer pokrájíme na kostičky, mrkve a petržel na kolečka. V hrnci se silnějším dnem rozehřejeme 100 gramů másla, do něj vsypeme slaninu pokrájenou na kostičky a zasmažíme. Vsypeme většinu mrkve, celeru a petržele, společně zasmažíme, přidáme 1 lžičku soli a zvýšíme plamen. Poté, co zelenina v hrnci mírně poklesne, vsypeme zbývající zeleninu, podlijeme a společně vaříme. Asi po půl hodině přidáme 4 lžíce cukru, 2 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice, vymačkaný citrón a zalijeme 1 litrem silného vývaru. Králičí maso omyjeme a zbavíme blan. Na pánvi na rozpáleném oleji osmažíme králičí maso okořeněné z obou stran kořenící směsí (lze použít stejnou směs „divoké koření“ jako do vývaru). Vyndáme maso z pánve a vložíme ho do vařící se směsi na omáčku. Přidáme kostku zeleninového bujónu. Celkově vaříme omáčku asi 2 – 2,5 hodiny. Z toho alespoň ¾ hodiny společně s masem. Následně maso opět vyndáme, omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem, doplníme 1 smetanou ke šlehání, solí a případně ještě hořčicí.
Podáváme netradičně s těstovinami nebo dle gusta s knedlíkem.